Natuurhuisje huren

Een natuurhuisje huren, juist nu.

Natuurhuisje huren voor de zomervakantie 2022 of 2023? We leven in een spannende en uitdagende tijd. Overal vind je verduurzaming. Zo ook in de vakantiebranche waar een grote organisatie zoals Landal GreenParks het ene na het andere duurzame vakantiepark laat bouwen. CO2 neutraal en duurzaam als het kan. Een ander thema is De Natuur. Steeds meer mensen zoeken hun heil in de natuur en dat merk je zeker op vakantie. Het aanbod Natuurhuisjes breidt zich in rap tempo uit.

Wat is een natuurhuisje?

Een natuurhuisje is een vakantiehuisje dat midden in een natuurgebied ligt. Of aan de rand van een bos, heideveld of op een berg. Het zijn huisjes die bedoeld zijn voor mensen die van de natuur willen genieten. Geen grote en luxe vakantiehuizen maar leuke huisjes op hele mooie plekjes. Je kun in heel Europa natuurhuisjes huren, ook in landen als Frankrijk en Italië. Soms hebben ze een eigen bron, boomgaard en biologische moestuin en mag je er tijdens je vakantie gratis van eten. Als je een ecologisch huisje in Frankrijk huurt, is een biologische fles wijn soms in je vakantie inbegrepen.

natuurhuisje huren

Bijzonder natuurhuisjes.

Wil je eens wat anders dan een standaard bungalow op een vakantiepark? Wil je eens iets speciaals? Een natuurhuisje kan een blokhut, boomhut of pipowagen zijn. Maar het kan ook een safaritent of yurt zijn. Iets anders dan anders dus. En wat dacht je van een huisje op een eiland? Op Terschelling of Schiermonnikoog bijvoorbeeld? Het is allemaal mogelijk, bijzondere vakantiehuisjes midden in de natuur bestaan.
Tip: huur eens een huisje in de duinen. Kijk eens naar de mogelijkheden die je op de Waddeneilanden hebt.
Hier vind je huisjes in de duinen Waddeneilanden. Ook op Ameland en Terschelling.

De meeste natuurhuisjes hebben groene energie

Ofschoon een natuurhuisje niet automatisch een “duurzaam vakantiehuisje” is, hebben de meeste natuurhuisjes een eigen (gedeeltelijke ) energievoorziening zoals zonnepanelen, aardwarmte of windenergie. Als er energie van een energiemaatschappij wordt afgenomen, gaat het meestal om “groen gas en stroom” gewonnen uit biomassa, wind-energie of zonne-energie. Natuurhuisjes die zichzelf als ecologische vakantiehuisjes presenteren gaan vaak nog een stapje verder en zijn CO2 neutraal. Ook wat betreft waterzuivering, afvalscheiding enzovoort willen ze een voorbeeldfunctie geven. Veel ecologische vakantiehuisjes hebben een biologische moestuin en gebruiken zoveel mogelijk regenwater.

natuur respecteren

Natuurhuisje huren voor zomervakantie 2022 of 2023?

Als je voor de komende zomer overweegt zo een huisje in de natuur te huren, moet je weten dat bij veel huisjes “contactloos verblijf” mogelijk is. Je reserveert je natuurhuisje online en de sleutel voor je huisje zit dan meestal in een kastje met cijferslot. Het huisje wordt schoon opgeleverd en is zoveel mogelijk ontsmet in verband met het coronavirus. Als je weer naar huis gaat, laat je de sleutel in het huisje en wordt deze weer schoongemaakt. Zo kan je op vakantie gaan zonder dat je contact hoeft te hebben met de huiseigenaar, schoonmaker of sleutelbeheerder. Dat is één van de vele voordelen van online een natuurhuisje of ecologisch vakantiehuisje huren.

Overnachten in een natuurhuisje voor een fietsvakantie

Ben jij ook een fietsfanaat en wil te tijdens je volgende reis een fietsvakantie Nederland boeken? Overnacht dan in een huisje in de natuur. En dan bij voorkeur in het gebied waar jij je fietsvakantie Nederland hebt gepland. Overigens, een fietsvakantie in eigen land boeken, is één van de meest duurzame manieren om je vakantie door te brengen. Je hebt dan een minimale CO2 uitstoot of zelfs niet.

Vakantie voor mindervaliden

Je kunt ook een natuurhuisje huren met aanpassingen voor mindervaliden. Hier vind je meer informatie over vakanties mindervaliden.

Is een huisje met open haard duurzaam?

Als je een huisje in de natuur wilt huren, heb je vele mogelijkheden. Huisjes die midden in de bossen liggen, hebben vaak geen centrale verwarming of de beschikking over aardgas. Zo een vakantiehuisje wordt dan verwarmd middels een allesbrander, houtkachel of open haard. De vraag is of een open haard duurzaam is of niet. Het antwoord is niet eenvoudig te geven. Want welk type open haard is het. Is het nog een ouderwetse kolenhaard? Dan is een vakantiehuis met open haard zeker niet duurzaam. Is het een palletkachel of een kachel met een hoog rendement, is het weer een andere zaak. De meest duurzame energiebronnen voor het verwarmen van een woning of vakantiehuis zijn natuurlijk de zon en de wind. Hout of andere grondstoffen verbranden betekent CO2 uitstoot en is minder schoon en duurzaam. Je kunt door hout uit een bos te gebruiken om een kachel te stoken, natuurlijk wel veel geld besparen. Lees hier meer duurzame bespaartips.