Energie besparen in huis met deze 5 tips

Geld besparen willen we natuurlijk allemaal. Dit kan op een hele hoop manieren, ook door energie te
besparen. Als je minder energie verbruikt heb je minder hoge kosten, en zo bespaar je dus geld. Maar hoe pak je dat aan? Energie besparen in huis, hoe doe je dat?

Hoe kun je energie besparen in huis?

 • Verlichting: het licht uit doen is een simpele start. Thuis riepen mijn ouders het altijd al: “licht uit als je de kamer uit gaat!” Hoe vaak brandt bij jullie het licht in kamer waar op dat moment niemand aanwezig is? Het is misschien even wennen, maar het scheelt een hoop energie.
  ´
  Tegenwoordig zijn er ook een hoop leuke snufjes als het op verlichting aan komt, ‘slimme verlichting’ bijvoorbeeld. Met aan app op je telefoon of tablet kun je de verlichting aan en uitzetten. Wat ook een manier is om te besparen is de soort lampen die je in huis hebt. LED-lampen gaan bijvoorbeeld veel langer mee dan de ouderwetse halogeenverlichting die veel mensen nog in huis hebben. Ja, een LED-lampje is in aanschaf duurder, maar gaat naar verhouding veel en veel langer mee.
 • Apparatuur niet onnodig laten draaien: die slimme trucjes die je met verlichting kunt uithalen kun je ook gebruiken om andere apparatuur te besturen. Zo kun je op afstand je wasmachine aanzetten, of je
  televisie. Sowieso staan veel apparaten vaak onnodig aan. Hoe vaak ligt je tablet aan de lader terwijl hij al vol is?

  En zeg eens eerlijk, haal jij die lader uit het stopcontact als het opladen gereed is? Een oplader die
  geen apparaat oplaadt is nog steeds aangesloten op de stroom, je zult voelen dat de lader vaak warm is. Behalve dat dit niet voordelig is is het ook nog een gevaarlijk, veel branden worden veroorzaakt door opladers die onnodig in het stopcontact zitten.

 • Verwarming: zet jij bij de eerste koude rilling de verwarming aan? Ook hier valt een heleboel op te besparen. Trek eerst eens iets warmers aan bijvoorbeeld. Vaak krijg je het ’s avonds koud, omdat je na een drukke dag stil gaat zitten en moe bent. Maar ga je voor die laatste uurtjes de verwarming nog opstoken?

  warme trui koffie

  Pak een dekentje, of een kop koffie of thee. Om maar even in het slimme riedeltje te blijven, ook deze
  kun tegenwoordig op afstand aanzetten. Zo kun je bijvoorbeeld voor je naar huis rijdt van het werk de
  verwarming inschakelen, zo is het warm als je thuis komt, en brandt de verwarming niet de hele dag voor niets. Ook is het van groot belang dat je woning goed geïsoleerd is, anders stook je letterlijk voor de vogeltjes.

 • Zonnepanelen: als je ze nog niet hebt heb je er vast al wel eens over nagedacht. Of een brochure in je brievenbus gevonden over deze manier van besparen. Door zonnepanelen te laten installeren wek je zelf je eigen energie op. Het wordt meestal zo uitgemeten dat je precies genoeg energie opwekt om zelfvoorzienend te zijn.

  Op de aanschaf van zonnepanelen is tegenwoordig vaak subsidie te krijgen, op
  deze manier kan het voor iedereen mogelijk zijn om op een natuurlijke manier energie op te wekken en
  hier, op den duur, geld mee te besparen.

 • Natuurlijk licht: als er veel daglicht je woning binnenkomt heb je minder verlichting nodig. Klinkt logisch, is het ook. Kijk eens kritisch naar je inrichting, maak je optimaal gebruik van het binnenkomende licht? Het kan zelfs een optie zijn om bijvoorbeeld een lichtkoepel te plaatsen.

cv ketel zonder gas

Hoe kan een schakelklok voor besparing zorgen?

Een timer of schakelklok installeren kan ook zorgen voor energiebesparing. Digitale schakelklokken kopen is iets wat veel mensen pas doen als ze op vakantie gaan. Op die manier gaat de verlichting in je huis op een vooraf bepaald tijdstip aan en uit. Zo lijkt het dus of er iemand thuis is en zullen inbrekers minder snel toe slaan.

Maar niet alleen als inbraakbeveiliging is dit een goede optie, je bespaart er ook energie mee. Op deze manier vergeet je namelijk nooit meer om je verlichting uit te doen.
Energie besparen in huis kan dus op een heleboel verschillende manieren. Veel manieren lijken op het
eerste oog maar weinig verschil te maken. Het is misschien maar een paar euro per maand, maar als je dit doorrekent over een paar jaren? Dan kan het flink oplopen.